Stara Szkoła w Ubliku – 28 sierpnia

CO?:  dzień otwarty „Bezpośrednio od polskiego rolnika – niech ser będzie z wami”
KIEDY?: 28 sierpnia 2015 r. w godzinach wg poniższego programu
Miejsce: Stara Szkoła w Ubliku, Ublik 5, 12-250 Orzysz, woj. warmińsko-mazurskie
PROGRAM:
Wspólnie – trzy gospodarstwa – organizujemy pokaz domowej produkcji serów i masła oraz umożliwiamy zakup produktów z naszych gospodarstw: sery kozie i krowie świeże i podpuszczkowe, masło, mleko, chleb, ziemniaki, dynie, miód. Na koniec dnia, wieczorem zapraszamy na pokaz filmu pt. „Życie wymyka się spod kontroli”.  Umożliwiamy też chętnym zapoznanie się z życiem gospodarstwa ekologicznego od rana do wieczora.
Część I:
6.00 – obrządek (kozy, kury, konie) i przygotowanie do dojenia
7.00 – dojenie kóz
7.30 – na polu: ręczne koszenie zielonego dla zwierząt, ręczne kopanie ziemniaków na sprzedaż i inne prace
Część II:
9.00 – oficjalne rozpoczęcie akcji „Bezpośrednio od rolnika” w Ubliku. Powitanie gości i zagajenie. Zaprezentowanie produktów wytwarzanych w gospodarstwach i dostępnych w sprzedaży
9.15 – rozpoczęcie pokazu produkcji sera, masła
12.00 – zakończenie pokazów i zamknięcie sklepiku
Część III:
19.00 – pokaz filmu „Życie wymyka się spod kontroli” i dyskusja przy ognisku.
DODATKOWE INFORMACJE
Jest nas troje: Tadeusz, Wojtek i Iza. Każdy z nas prowadzi niewielkie gospodarstwo, od 3 do 10 ha. To co nas łączy to zamiłowanie do sera. Najdłużej sery wytwarza Tadeusz koziarz, potem dołączyłem ja, czyli Wojtek ze Starej Szkoły, a od zeszłego roku również Iza, która warzy sery krowie. Jak policzymy, to łącznie każdego dnia przerabiamy ok. 30-35 l. mleka. Jesteśmy za mali, żeby stworzyć firmę, i wkurza nas, że nie możemy legalnie sprzedawać naszych wyrobów.
Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT. W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości. Ci z zagranicy, np. Niemcy, są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii. Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika” i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery. Zapraszamy!
KONTAKT:
Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644, e-mail:wojtek.cieslukowski@gmail.com