Stop penalizacji żywności z rodzinnych gospodarstw rolnych! Karta Prawdziwej Żywności


8 grudnia, w Warszawie, w Polskiej Agencji Prasowej odbyła się konferencja prasowa „Stop penalizacji żywności z rodzinnych gospodarstw rolnych! Karta Prawdziwej Żywności” zorganizowana przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC.

W konferencji wzięło udział około 15 dziennikarzy. Gośćmi dyrektorów ICPPC (Jadwiga Łopata – lauratka ekologicznego Nobla, Sir Julian Rose) byli: Jolanta Dal – rolniczka i radna, dr Jacek J. Nowak – prof. SW, Dorota Staszewska – lekarz, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, Tadeusz Rolnik – rolnik, ROL-APIS, dr Krzysztof Mularczyk – prezes CIWF oraz poseł Jarosław Sachajko – przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jadwiga Łopata powiedziała:

„Podczas, gdy supermarkety legalnie sprzedają niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, pełne chemii i sprowadzane z dalekiego świata artykuły spożywcze — najwyższej jakości, nisko przetworzona, lokalna żywność wytwarzana przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne ma prawny status „żywności nielegalnej”. „


Na konferencji została odczytana „Karta Prawdziwej Żywności” podpisana w BARDZO krótkim czasie przez tysiące Polaków, którą delegaci ICPPC przedstawią Pani Premier oraz Ministrom: Rolnictwa, Środowiska i Zdrowia. Zawiera ona kluczowe postulaty, których realizacja umożliwi rolnikom pozyskiwanie uczciwych dochodów bez zagrożenia, że zostaną na nich nałożone kary pieniężne lub areszt za nieprzestrzeganie całkowicie nierealnych i dyskryminujących ich przepisów prawnych.

KONIECZNE SĄ NATYCHMIASTOWE ZMIANY! Tysiące małych i średnich gospodarstw rodzinnych znajduje się na skraju niewypłacalności z powodu narzucania im przez kolejne rządy RP najbardziej niesprawiedliwych i nieodpowiednich przepisów w Europie.


„Kolejne rządy zmieniają przepisy tak, aby ich nie zmienić, np. po ostatnich zmianach ‚wielkim hitem i dobrodziejstwem’ nowego rozporządzenia z dnia 30 września 2015 r. jest możliwość sprzedaży siary, ślimaków i łownej zwierzyny. Jakie jest zapotrzebowanie wśród konsumentów na powszechne kupowanie siary?! Czy Polacy ślimaków zjadają więcej niż kiełbas i serów?! Czy i kiedy nowy rząd odrzuci te absurdy?” – pytła oburzona Jolanta Dal, rolniczka i radna z podkarpackiego.

„…Brak poszanowania dla potrzeb i możliwości finansowych, jakimi dysponują lokalni drobni rolnicy i przetwórcy, zmusza najlepszych i najbardziej przedsiębiorczych rolników w Polsce do opuszczania ziemi. Na ich miejsce wkracza model agrobiznesu korporacyjnego, z którym ściśle związany jest gwałtowny wzrost zachorowań Polaków na raka, otyłość, choroby serca, alergie i inne choroby cywilizacyjne…” – powiedział Prezes ICPPC, Sir Julian Rose.


Konferencja prasowa „Stop penalizacji żywności z rodzinnych gospodarstw rolnych! Karta Prawdziwej Żywności” była kolejnym etapem ogólnopolskiej Akcji BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA prowadzonej przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC – wspólnie z rolnikami: http://bezposrednioodrolnika.pl/

Karta Prawdziwej Żywności z podpisami:

http://icppc.pl/index.php/pl/broniz-zywnosci/671-karta-prawdziwej-zywnosci.html