9 lipca – Stara Szkoła w Ubliku
CO?: Piknik „Bezpośrednio od polskiego rolnika”
KIEDY?: 9 lipca 2016
Miejsce: Stara Szkoła w Ubliku, Ublik 5, 12-250 Orzysz, woj. warmińsko-mazurskie
W PROGRAMIE:
Część I
Gospodarstwo
9.00 – prezentacja gospodarstwa i poranny obrządek
9.30 – dojenie kóz
10.00 – ręczne koszenie i zwózka zielonki dla kóz i koni
11.00 – gra polowa: Pogromcy Stonki – walka wręcz ze stonką w celu uratowania ziemniaków
Część II
Gościna i kiermasz
15.00 – powitanie, zagajenie i prezentacja stoisk: sery, miody, mleko, domowe wędliny, chleby, dania prosto z grilla, zupa z kuchni polowej
15.30 – jak powstaje masło
16.00 – jak powstaje ser farmerski
17.00 – wybory Miss Mleka – degustacja mleka od różnych kóz i wybór najsmaczniejszego
18.00 – ognisko: próbowanie nalewek
19.00 – pokaz filmu: GMO – niechciana prawda
DODATKOWE INFORMACJE
Od 2004 roku prowadzimy tradycyjne gospodarstwo ekologiczne. Produkujemy: jajka, zboża, sery i mleko kozie, ziemniaki. Większość prac wykonujemy ręcznie i z pomocą konia. Mieszkamy we czwórkę 2+2+pies i 3 koty. Nasze dzieci uczęszczają do szkoły podstawowej. Kompostujemy odpadki, segregujemy śmieci, mamy przydomową oczyszczalnię, dom opalamy drewnem z odnawialnego lasu, a popiół zasila nasze pole.
Jesteśmy za mali, żeby stworzyć firmę, i wkurza nas, że nie możemy legalnie sprzedawać naszych wyrobów.
Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT. W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości. Ci z zagranicy, np. Niemcy, są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii. Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika” i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery. Zapraszamy!
KONTAKT:
Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644, e-mail:wojtek.cieslukowski@gmail.com
KIEDY?: 9 lipca 2016
Miejsce: Stara Szkoła w Ubliku, Ublik 5, 12-250 Orzysz, woj. warmińsko-mazurskie
W PROGRAMIE:
Część I
Gospodarstwo
9.00 – prezentacja gospodarstwa i poranny obrządek
9.30 – dojenie kóz
10.00 – ręczne koszenie i zwózka zielonki dla kóz i koni
11.00 – gra polowa: Pogromcy Stonki – walka wręcz ze stonką w celu uratowania ziemniaków
Część II
Gościna i kiermasz
15.00 – powitanie, zagajenie i prezentacja stoisk: sery, miody, mleko, domowe wędliny, chleby, dania prosto z grilla, zupa z kuchni polowej
15.30 – jak powstaje masło
16.00 – jak powstaje ser farmerski
17.00 – wybory Miss Mleka – degustacja mleka od różnych kóz i wybór najsmaczniejszego
18.00 – ognisko: próbowanie nalewek
19.00 – pokaz filmu: GMO – niechciana prawda
DODATKOWE INFORMACJE
Od 2004 roku prowadzimy tradycyjne gospodarstwo ekologiczne. Produkujemy: jajka, zboża, sery i mleko kozie, ziemniaki. Większość prac wykonujemy ręcznie i z pomocą konia. Mieszkamy we czwórkę 2+2+pies i 3 koty. Nasze dzieci uczęszczają do szkoły podstawowej. Kompostujemy odpadki, segregujemy śmieci, mamy przydomową oczyszczalnię, dom opalamy drewnem z odnawialnego lasu, a popiół zasila nasze pole.
Jesteśmy za mali, żeby stworzyć firmę, i wkurza nas, że nie możemy legalnie sprzedawać naszych wyrobów.
Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT. W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości. Ci z zagranicy, np. Niemcy, są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii. Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika” i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery. Zapraszamy!
KONTAKT:
Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644, e-mail:wojtek.cieslukowski@gmail.com