Przetwórnia w Anglii
Poniżej zdjęcia z odebranej przed dwoma miesiącami małej przetwórni konopi w gospodarstwie Sir Juliana Rose. Grupa młodych ludzi stworzyła sobie miejsca pracy i wytwarza tam: olej konopny, masło konopne, herbatę, łuskane konopie i olejki. Ja widzicie wszystko odbywa się w dużym kontenerze (tam jest magazyn i wytwarzanie) w którym po prostu jest czysto, ściany pomalowane i są ustawione maszyny/urządzenia. Kontrola (w Anglii jest to tylko jedna jednostka rządowa) nie miała ŻADNYCH ZASTRZEŻEŃ i była bardzo zadowolona z dobrej inicjatywy. Toaleta jest w zupełnie w innym miejscu, na zewnątrz kontenera.
A ZOBACZCIE ILE INSTYTUCJI W POLSCE MOŻE KONTROLOWAĆ I KARAĆ ROLNIKÓW.
Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Jest on wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych, a mianowicie: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).
https://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Bezpieczenstwo-zywnosci-jedna-inspekcja
A ZOBACZCIE ILE INSTYTUCJI W POLSCE MOŻE KONTROLOWAĆ I KARAĆ ROLNIKÓW.
Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Jest on wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych, a mianowicie: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).
https://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Bezpieczenstwo-zywnosci-jedna-inspekcja