Warszawa, 22 grudnia 2016
W dniu 22 grudnia 2016 roku przedstawiciele organizacji rolniczych i konsumenckich spotkali się z przewodniczącym Stałego Komitetu Rady Ministrów Henrykiem Kowalczykiem, Sekretarzem Stanu Zbigniewem Babalskim oraz przedstawicielami Departamentów Finansów i Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Spotkanie było zainicjowane przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, a jej przedstawiciele – Jadwiga Łopata i Julian Rose bardzo aktywnie w nim uczestniczyli walcząc o lepsze przepisy dla rolników, którzy chcą sprzedawać swoją żywność przetworzoną.
Spotkanie dotyczyło ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwień sprzedaży żywności od rolników, która ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
Ustawa budzi szereg wątpliwości, które wymagały wyjaśnień i doprecyzowania jeszcze przed wejściem jej w życie.
Przypomnijmy, że konsumenci i rolnicy od lat starają się o zmianę przepisów na takie, które umożliwią wprowadzanie do obrotu żywności przetworzonej przez rolnika z własnych surowców.
Wszyscy wiązali wielkie nadzieje z ustawą, która została podpisana przez Prezydenta 2 grudnia 2016 r, zwłaszcza po poprawce rozszerzającej definicję rolniczego handlu detalicznego o sprzedaż w każdym miejscu przeznaczonym do prowadzenia handlu. Trudno jest opisać rozczarowanie, które było dzisiaj udziałem uczestników spotkania.Okazało się, że definicja rolniczego handlu detalicznego została rozszerzona jedynie dla przepisów podatkowych, natomiast w ustawie o bezpieczeństwie żywności sprzedaż ta w dalszym ciągu pozostaje ograniczona tylko do konsumenta końcowego!
Tym samym lokalne sklepy, restauracje i stołówki są wciąż zamknięte na zdrowe, lokalne i wartościowe produkty od rolników.
To niebywałe, że po tylu lat starań, rolniczych protestów, apeli i petycji jesteśmy znów w punkcie wyjścia.
Jedynym pocieszającym faktem jest to,że obecny Rząd nie trzyma rolników na ulicy, tylko chce rozmawiać. Wyrazem tego,jest obietnica Ministra Kowalczyka, że najpóźniej w lutym zostanie przygotowany projekt zmian w ustawie o bezpieczeństwie żywności i ujednolicenie definicji tak, aby rolnicza sprzedaż detaliczna mogła odbywać się również do sklepów.
Spotkanie dotyczyło ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwień sprzedaży żywności od rolników, która ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
Ustawa budzi szereg wątpliwości, które wymagały wyjaśnień i doprecyzowania jeszcze przed wejściem jej w życie.
Przypomnijmy, że konsumenci i rolnicy od lat starają się o zmianę przepisów na takie, które umożliwią wprowadzanie do obrotu żywności przetworzonej przez rolnika z własnych surowców.
Wszyscy wiązali wielkie nadzieje z ustawą, która została podpisana przez Prezydenta 2 grudnia 2016 r, zwłaszcza po poprawce rozszerzającej definicję rolniczego handlu detalicznego o sprzedaż w każdym miejscu przeznaczonym do prowadzenia handlu. Trudno jest opisać rozczarowanie, które było dzisiaj udziałem uczestników spotkania.Okazało się, że definicja rolniczego handlu detalicznego została rozszerzona jedynie dla przepisów podatkowych, natomiast w ustawie o bezpieczeństwie żywności sprzedaż ta w dalszym ciągu pozostaje ograniczona tylko do konsumenta końcowego!
Tym samym lokalne sklepy, restauracje i stołówki są wciąż zamknięte na zdrowe, lokalne i wartościowe produkty od rolników.
To niebywałe, że po tylu lat starań, rolniczych protestów, apeli i petycji jesteśmy znów w punkcie wyjścia.
Jedynym pocieszającym faktem jest to,że obecny Rząd nie trzyma rolników na ulicy, tylko chce rozmawiać. Wyrazem tego,jest obietnica Ministra Kowalczyka, że najpóźniej w lutym zostanie przygotowany projekt zmian w ustawie o bezpieczeństwie żywności i ujednolicenie definicji tak, aby rolnicza sprzedaż detaliczna mogła odbywać się również do sklepów.