Zdrowie bez leków – część III

BYĆ GOSPODARZEM NA WŁASNEJ ZIEMI, W NASZEJ POLSCE


Żywność ekologiczna cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Jest to związane ze wzrostem świadomości społeczeństwa; świadomości dotyczącej tego co znajduje się w żywności produkowanej metodami wielkoprzemysłowymi; żywności pełnej chemii, hormonów, antybiotyków i GMO(*).


Wzrost zainteresowania ekologiczną żywnością jest też wymuszony tym, że w Polsce nastąpił szybki wzrost (z ogromną tendencją wzrostową) zachorowań na nowotwory, otyłość i inne tzw. choroby cywilizacyjne. Dramatycznie zniża się wiek tych zachorowań – chorują dzieci; umierają ludzie młodzi. Jest to niewątpliwie związane ze spożywaniem nisko wartościowej i trującej żywności powszechnie sprzedawanej w supermarketach.


TO NIESŁYCHANE, ŻE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚĆ MA PRAWNY STATUS „NIELEGALNEJ ŻYWNOŚCI” i dostęp do niej jest utrudniany przez kolejne ekipy rządzące, NATOMIAST ŻYWNOŚĆ PEŁNA CHEMII I GMO JEST LEGALNA.


Rozwój rolnictwa ekologicznego powinien być/będzie wymuszany przez konsumentów; a ściślej przez konieczność ratowania ich zdrowia – tylko zmiana sposobu odżywiania uchroni Polaków przed dalszą plagą chorób; szczególnie dzieci. To konsumenci trzy razy dnia (bo zwykle jemy trzy razy dnia) zdecydują jaki rodzaj rolnictwa zwycięży w Polsce. To konsumenci decydują czy kupować u lokalnego rolnika czy w supermarkecie. Dlatego uważam, że kupowanie BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA jest krokiem dla zdrowia i dobra konsumentów i rolników!


Mocno wierzę i bardzo bym chciała aby Polacy docenili bogactwo jakim jest polska wieś z jej tradycyjnym pro-ekologicznym rolnictwem. Stanowi ona fundament, na którym Polacy muszą się oprzeć bowiem od niego zależy narodowe bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowie Narodu.


Mamy JESZCZE w Polsce ponad milion małych i średnich gospodarstw rodzinnych. Gospodarstwa te nigdy nie używały zbyt dużo chemii, ziemie nie są zniszczone, rolnicy mają dużo wiedzy; umieją wytwarzać, przechowywać i przetwarzać żywność naturalnymi metodami. Przy odrobinie PRAWDZIWEJ pomocy i realizacji ŚWIADOMEJ polityki wspierającej rolnictwo pro-ekologiczne i rodzinne gospodarstwa, przynajmniej połowa tych gospodarstw powinna już dawno produkować metodami pro-ekologicznymi. Doskonałym przykładem dla rządu RP powinna być Austria, która od lat wspiera ten kierunek rolnictwa w połączeniu z eko-agroturystyką i lokalną sprzedażą. I dlatego Austria przoduje w Unii Europejskiej pod względem rozwoju rolnictwa ekologicznego. Tam już prawie 40% użytków rolnych zajmują gospodarstwa ekologiczne.


Niestety w Polsce żaden rząd ani też partia polityczna nie proponują jasnych i twórczych rozwiązań dotyczących ochrony polskiej wsi, tradycyjnego rodzinnego rolnictwa czy wdrażania na szeroką skalę rolnictwa ekologicznego.


A stan naszego rolnictwa oraz jego atuty nie daje podstaw do naśladowania obecnego, wielkoobszarowego rolnictwa w innych krajach UE. Przeciwnie! To dzięki tradycyjnym pro-ekologicznym metodom wytwarzania żywności polska wieś jest wyjątkowa – bogata w kulturową i naturalną różnorodność; to dzięki tradycyjnym i ekologicznym rolnikom, tym co z wielkim sercem pielęgnują swoją ziemię, możemy jeszcze posmakować prawdziwego chleba, mleka, miodu, …wielu innych produktów, które wytwarzają.


Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy. Takiego konkurenta najlepiej wyeliminować zanim zacznie działać!


Wielkie międzynarodowe korporacje agrobiznesowe i supermarkety, których jedynym dążeniem jest maksymalizacja zysku, już doprowadziły do znacznego pogorszenia stanu środowiska naturalnego, do osłabienia wspólnot rolniczych i ruiny milionów gospodarstw rolnych oraz do obniżenia jakości żywności w Polsce i w całej Europie.


Tradycyjne rodzinne rolnictwo jest wypierane przez korporacyjne rolnictwo wielkoprzemysłowe (przy wsparciu kolejnych rządów RP), które w dramatyczny sposób niszczy lokalną ekonomię, zdrowie ludzi i zwierząt, jak również naturalne i kulturowe bogactwo. Uzależnienie od chemii rolniczej, organizmy modyfikowane genetycznie (GMO), klonowanie i patenty na nasiona to niektóre przykłady tego co nas czeka na masową skalę jeśli nie nie zjednoczymy sił w obronie dobrej żywności.


Pora abyśmy się poczuli GOSPODARZAMI NA WŁASEJ ZIEMI, W NASZEJ POLSCE! Musimy wspólnie (rolnicy i konsumenci; mieszkańcy miast i wsi) walczyć o swoje prawa, abyśmy mogli przekazać dzieciom i wnukom wiano, które nam przekazano.


Wierzę, że POLAK POTRAFI! Mamy ogromny potencjał a Europie potrzeba kraju, który przeciwstawi się negatywnym skutkom globalizacji i pokaże całemu światu, że tradycyjne i ekologiczne rolnictwo oparte na małych i średnich gospodarstwach rodzinnych to najlepszy i najbardziej zrównoważony sposób zarządzania naszymi niezastąpionymi zasobami.


A więc kochani Czytelnicy kupujcie żywność od dobrych rolników lub wytwarzajcie ja sami.


Tych co mają wątpliwości, nie wiedzą od czego zacząć serdecznie zapraszamy na warsztaty z serii ZBUDUJ SWOJĄ ARKĘ. W DRODZE DO SAMOWYSTARCZALNOŚCI.


W tym roku zdecydowaliśmy się na cztery jednodniowe spotkania zgodnie z porami roku:


ZIMA – ZAPLANUJ SWÓJ OGRÓD WARZYWNY. PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH


WIOSNA – SIEJEMY WARZYWA I PIELĘGNUJEMY JE. PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH


LATO – ZIOŁA, DZIKIE ROŚLINY I ZWIERZĘTA W ZAGRODZIE. PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH


JESIEŃ – ZBIERANIE I PRZECHOWYWANIE WARZYW I NASION. PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH


Warsztaty odbywają się w niezwykłym miejscu – EKOCENTRUM ICPPC gdzie teoria idzie w parze z praktyką! Od lat wytwarzamy tutaj swoją żywność tradycyjnymi i ekologicznymi metodami oraz stosujemy ekologiczne technologie. Tutaj mieszka się w ekologicznych budynkach, jest pięknie i twórczo! Więcej: www.eko-cel.pl


Autorka artykułu: Jadwiga Łopata, właścicielka gospodarstwa edukacyjnego EKOCENTRUM ICPPC www.eko-cel.pl , laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), współzałożycielka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi-ICPPC, nominowany członek Innowatorów dla Dobra Społecznego Ashoka, odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, otrzymała tytuły „CZŁOWIEKIEM ROKU 2008” oraz „Zasłużona dla Gminy Stryszów”.

ICPPC – Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi, 34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114  biuro@icppc.pl

www.icppc.pl  www.bezposrednioodrolnika.pl www.gmo.icppc.pl   www.eko-cel.pl


(*)Genetycznie zModyfikowany Organizm